CHIGʻATOY NASOS STANSIYASINI NASOS AGREGATLARINI TEXNIK HOLATINI ANIQLASH (XALQARO ILMIY-AMALIY KONFERENSIYALAR, 2025)
: Ushbu ilmiy ishda “Chigʻatoy” nasos stansiyasida hozirgi kunda foydalanilayotgan nasos agregatlari texnik holati va ularning samaradorligi o‘rganildi. Mazkur stansiya Zarafshon daryosidan Shavat kanali orqali suv olib, 300 metr uzunlikdagi ikki dona bosimli quvurlar yordamida suvni 10 metr balandlikka ko‘tarib, 1100 gektar sugʻoriladigan maydonlarga yetkazib berishni taʼminlamoqda. Stansiyada o‘rnatilgan D1250/65 va SNP 500/10-3 markali nasos agregatlari foydali ish koeffitsienti pasaygani sababli, ularning o‘rniga zamonaviy, elektr energiyasini tejovchi va yuqori samaradorlikka ega D2000-21 markali nasos agregatlarini joriy etish taklif etildi. Nasos tanlashda maksimal suv sarfi va umumiy suv ko‘tarish balandligi kabi asosiy parametrlar hisobga olindi hamda nasoslar katalogi asosida optimal texnik yechim ishlab chiqildi.