(untitled) (XALQARO ILMIY-AMALIY KONFERENSIYALAR, 2025)
Quyosh termokimyoviy jarayonlar samarali quyosh yoqilg‘isini ishlab chiqarishda muhim rol o‘ynaydi, bunda metall oksidlar asosidagi redoks sikllari katta ahamiyatga ega. Ushbu tadqiqotda CeO₂ ning ikki bosqichli termokimyoviy reaksiyalarda ZnO ga nisbatan afzalliklari o‘rganildi, ayniqsa kamaytirish harorati, oksidlanish kinetikasi, barqarorlik va kislorod saqlash qobiliyati bo‘yicha. CeO₂, pastroq kamaytirish harorati ( 800°C), tezroq oksidlanish kinetikasi va sinterlashga chidamliligi bilan yuqori samaradorlikni ko‘rsatadi. Biroq, bu afzalliklarga qaramay, katalitik faollikni oshirish va redoks sikl barqarorligini yaxshilash zarurati mavjud. CeO₂ ning samaradorligini maksimal darajada oshirish va uning cheklovlarini bartaraf etish uchun yanada chuqurroq tadqiqotlar o‘tkazish zarur. Shuningdek, MoO₂/Mo va SnO₂/Sn kabi metall-oksid tizimlari yuqori haroratlarni talab qilsa-da, quyosh yoqilg‘isini ishlab chiqarishda va amalga oshirishda istiqbolli potentsialga ega. Bu tizimlar bo‘yicha Gibbs erkenergiyasi tahlili va tajriba natijalarining taqqoslanishi ularning amalga oshirilishi va samaradorligi haqida batafsil ma’lumot beradi.